Vmbo-t

Het Novalis College is een vrijeschool voor vmbo-t, havo en vwo, waar alle vakken aan bod komen die je nodig hebt om met een diploma en een goed gevulde rugzak de wereld in te gaan.

Welke basisschool je ook hebt doorlopen, als je in groep 8 een vmbo-t-advies krijgt en enthousiast bent, word je geplaatst in klas 7, de vmbo-t- of vmbo-t/havo-brugklas (dakpanklas). Met jouw inzet ga je een fantastische middelbare schooltijd beleven op het Novalis.

Waarom wij de eerste brugklas klas 7 noemen.

Dit stamt uit een ver verleden. De vrijeschool telt vanaf de basisschool en als je dan doortelt, begint de middelbare school met klas 7. Tja, het is een dingetje: voor ons duidelijk, en jij went eraan!

Dakpanklassen

Het Novalis College hanteert in klas 7 en 8 de zogenaamde dakpanklassen. Dit betekent dat je geplaatst wordt in een van onze vmbo-t/havo-klassen of onze havo/vwo-klassen. We geven les op het hoogste niveau van de dakpanklas. Aan het einde van het tweede leerjaar stellen we het niveau van het vervolgtraject vast en vanaf het derde leerjaar werk je op jouw niveau naar een eindexamen toe.
Naast deze dakpanklassen kennen we een vmbo-t leerweg. Vanaf klas 7 ga je meteen met het vmbo-t programma van start en werk je met vmbo-t boeken. Je doet eindexamen in klas 10, waarna je uitstroomt naar het mbo of doorstroomt – via een speciaal voorbereidingsprogramma – naar havo.

Hoe ziet je dag eruit op het Novalis

Als jij om 8.30 uur je klaslokaal instapt begin je maandag tot en met donderdag met 1,5 uur hoofdonderwijs. Je verdiept je met de klas in een thema dat je je helemaal eigen gaat maken. Na het hoofdonderwijs ga je aan de slag met de vaklessen (zoals Engels, geschiedenis en biologie) en is er daarnaast volop aandacht voor kunstvakken en de ambachtelijke en praktische vakken (zoals smeden en muziek). Tijdens de gymlessen houden we de beweging er goed in.

In de 7e en 8e klas wordt aandacht besteed aan studiebegeleiding tijdens het mentoruur. Het doel hiervan is het aanleren van studievaardigheden. Een deel van de tijd kun je ook besteden aan het maken van huiswerk.

Na een fijne schooldag, waarin je je hoofd, je hart en je handen hebt laten werken, ga je weer naar huis. Even lekker uitrusten en dan wacht nog je huiswerk…

In klas 9 krijg je profielkeuzelessen om je voor te bereiden op je keuze voor het examenpakket en om je te oriënteren op een mogelijke vervolgstudie. Vanaf halverwege klas 9 werk je in jouw eigen profiel.

Profielen vmbo-t

Op het vmbo-t worden de profielen economie, zorg en welzijn en techniek aangeboden, waarmee toegang mogelijk is tot alle opleidingen van het mbo.

Onze leerlingen kunnen in klas 7 instromen in een vmbo-t stroom die rechtstreeks leidt naar het examen. Zij blijven als klas gedurende vier jaar bij elkaar. Deze vmbo-t-stroom richt zich meer op afsluiting van hoofdonderwijs door middel van vaardigheden en projecten. Daarnaast kunnen de leerlingen instromen in klas 7 vmbo-t/havo en vervolgens aan het einde van klas 8 instromen in klas 9 vmbo-t of klas 9 havo.

Profielwerkstuk vmbo-t

In de 10e klas vmbo-t werk je aan een profielwerkstuk aan de hand van een zelfgekozen onderwerp. Dit werkstuk is gekoppeld aan een eindexamenvak. Je presenteert het werkstuk aan jouw klas en aan de ouders/verzorgers.

Wat doen we nog meer

De werkweek breng je samen met je klasgenoten door in de natuur, waarbij er naast werk ook gezelligheid en ontspanning wacht.

Tijdens de jaarlijkse kunstweken word je uitgedaagd om op ontdekkingstocht te gaan. Je maakt kennis met kunstvormen als dans, drama, beeldende kunst, fotografie, mode en podcasts. De school als een bruisend atelier en – tijdens het afsluitende festival – een podium voor fantastische projecten.

Als de bovenbouwleerlingen tijdens de kennisweek hun toetsen maken, volg je in de klassen 7 en 8 de zogeheten kantelweken. Je krijgt dan 10 uur thematisch onderwijs over één onderwerp. Voorbeelden zijn: de geschiedenis over de Berlijnse Muur, verdieping in de cultuur van een land of volk, project vakkanjers, project creatieve technologie, poëzie.

In de achtste klas dompelen we je onder in een activiteitenweek met excursies en workshops.

Zo bezoek je bijvoorbeeld het Philips Museum of het Openluchtmuseum in Arnhem. Ook maken we tijd voor sportieve activiteiten.

Wij vinden het belangrijk dat je voorbereid wordt op de maatschappij. Dit doen wij niet alleen tijdens de lessen en projecten, maar ook door middel van stages. Tijdens de twee weken durende winkelstage ervaar je wat er komt kijken bij het runnen van een winkel.

Tijdens het geologiekamp ga je letterlijk grenzen verleggen. Je gaat met je klas naar een gebied waar het vlakke landschap verandert in heuvels en/of bergen. Grotten kennen geen geheimen meer voor jou. Tijdens de week op geologiekamp worden je uithoudingsvermogen en moed op de proef gesteld.

In klas 9 en het examenjaar volg je atelierklassen. De examenvakken drama of beeldende vorming koppelen we aan het vak kua (kunst algemeen). De vakken zijn zowel praktisch als theoretisch.

In klas 10 ga je voor de eindtoneelstuk de planken op of maak je je sterk voor decors of de techniek. De keuze van een toneelstuk is afhankelijk van het karakter en het ontwikkelingsthema van je klas.

Terugkijken, stilstaan en vooruitblikken. Tijdens deze periode onderzoek je hoe je bent geworden wie je nu bent en hoe je naar de toekomst kijkt. Met deze periode sluit je in de veiligheid van je klas je middelbare school af.

Voordat je de weg naar het vervolgonderwijs vindt, ga je met je klas op cultuurreis naar bijvoorbeeld Parijs, Berlijn of Praag. Je maakt kennis met een andere cultuur en dat vergeet je nooit meer!