Hoofdonderwijs

Vier dagen in de week, gedurende de eerste anderhalf uur van de schooldag, krijg je hoofdonderwijs. Je gaat gedurende vier weken aan de slag met thema’s als sterrenkunde, ontdekkingsreizen, de middeleeuwen, poëtica, wiskunde en natuurkunde.

Tijdens het hoofdonderwijs gaan we de diepte in. Je belicht een vak of thema vanuit vele kanten en in de lessen ga je die stof oefenen en automatiseren. Via het maken van opdrachten en oefeningen raak je verbonden met het thema, waardoor je de stof gaat begrijpen. Je oefent en maakt gebruik van je kennisvaardigheid. Je past de geleerde stof in een breder verband toe. Dit noemen we een geïntegreerde manier van lesgeven, waardoor je je aan het einde van de hoofdonderwijsperiode de stof eigen hebt gemaakt en je je eigen lesschrift hebt gemaakt.

Onze ‘boomerangperiode’ is een mooi voorbeeld van hoe we tijdens het hoofdonderwijs het hoofd, het hart en de handen inzetten om niet alleen een thema te onderzoeken, maar daarbij ook vakoverstijgend aan de slag gaan. De thema’s en de lesstof waarvoor we kiezen passen altijd bij de ontwikkelingsfase waarin jij je op dat moment bevindt.

Video afspelen

Wat heb je geleerd na onze hoofdonderwijs periode “de Boomerang”?

Je weet alles over de cultuur en de levensbeschouwing van de Aboriginals.
Australië heeft ook in geografisch opzicht geen geheimen meer voor jou.
Aerodynamica en gyroscopie geven je meer inzicht in de natuurkunde.
Je weet precies welke vorm een vleugel moet krijgen om goed te kunnen vliegen.
Je hebt geleerd welke filosofie er schuilgaat achter de dot-arttechniek.
Jij kunt een prachtige boomerang maken en bent trots op het lesboek dat je hebt gemaakt!