Jaarfeesten

Door het vieren van de jaarfeesten ervaren we onze verbondenheid met de natuur en elkaar. Het ritme in de wisseling van de seizoenen is bepalend voor de manier waarop we de feesten vorm geven.

In de herfst vieren we het Michaëlsfeest. Rond Michaëlsdag (29 september) is er voor de leerlingen een activiteitenprogramma in het kader van Waldorf One World.

Tijdens de WOW-dag ondernemen leerlingen van veel vrijescholen in de wereld activiteiten die een goed doel steunen.

De dagen worden korter, buiten is het koud en guur en binnenshuis zoeken we de gezelligheid. De stilte na de herfstachtige stormen brengt ons, op weg naar de langste nacht, een tijd van hoopvolle verwachting. In de adventstijd hebben we aandacht voor muziek en het gesproken woord. Op de laatste schooldag voor de kerstvakantie vieren we het kerstfeest, het winterfeest, met elkaar.

De natuur komt in het voorjaar weer tot leven. We vieren het lentefeest met verhalen rondom het thema ‘nieuw leven’ en ‘opstanding’. Het paasfeest geeft nieuwe impulsen en nieuwe groeikracht. Niet alleen in de natuur, ook in jezelf.

foto

Het zomerfeest, het Sint-Jansfeest is het laatste grote jaarfeest van het schooljaar. Dit feest valt op 24 juni, bijna tegelijk met de zomerzonnewende die in de Germaanse cultuur met het midzomerfeest werd gevierd. In tegenstelling tot het winterfeest vieren we het zomerfeest uitbundig en gaan we naar buiten. Samen met alle leraren, leerlingen, ouders, broertjes en zusjes houden we een grote picknick. De traditionele sprong over het vuur geeft ons kracht voor de komende donkere periode.