STEMup programma op Novalis

STEMup programma op Novalis

Met trots kondigen wij de introductie van het STEMup programma aan op het Novalis, een initiatief van ASML en WisMon dat vanaf komend schooljaar een permanent vervolg krijgt in klas 7 en 8, en mogelijk ook in de bovenbouw. Dit programma richt zich op het versterken van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) in ons onderwijs, met als doel onze leerlingen klaar te stomen voor de toekomst.

Tijdens de afgelopen Kunstweken hebben we al een succesvolle proefdraai gedaan met onderdelen van het STEMup programma, waarbij we een voorproefje kregen van de mogelijkheden en positieve reacties van de leerlingen. Deze proefperiode heeft ons overtuigd van de waarde en het potentieel van dit programma in ons curriculum.

Een van de spannende onderdelen van het STEMup programma is Sonic-Pi, een platform waarmee leerlingen op een speelse manier kunnen leren programmeren door middel van muziek. Sonic-Pi maakt het mogelijk om muzikale composities te creëren en te manipuleren, wat niet alleen de programmeervaardigheden, maar ook de creativiteit van de leerlingen stimuleert.

Daarnaast zullen we gebruikmaken van Ableton, een toonaangevende software voor muziekproductie. Hiermee krijgen leerlingen de kans om diepgaand kennis te maken met digitale muziekproductie, van het componeren en arrangeren tot het produceren en uitvoeren van hun eigen muziekstukken. Dit biedt een geweldige gelegenheid om inzicht te krijgen in zowel de technische als de artistieke aspecten van muziek.

Een ander spannend onderdeel is Heavy-M, een tool voor videomapping. Met Heavy-M kunnen leerlingen leren hoe ze projecties kunnen maken die perfect passen bij objecten en oppervlakken, wat een indrukwekkende visuele ervaring creëert. Dit opent de deur naar het ontdekken van de wereld van visuele effecten en digitale kunst.

Om ervoor te zorgen dat onze docenten volledig voorbereid zijn om deze nieuwe technologieën te onderwijzen, krijgen zij scholing vanuit FutureBites. Dit bedrijf zal tevens zorgen voor de nodige hardware, zodat we onze leerlingen de best mogelijke leerervaring kunnen bieden.

Het STEMup programma belooft een innovatieve en inspirerende toevoeging te zijn aan ons curriculum, waarmee we onze leerlingen de vaardigheden en kennis bieden die ze nodig hebben om succesvol te zijn in de snel veranderende wereld van technologie en wetenschap. De positieve ervaringen tijdens de Kunstweken hebben ons extra gemotiveerd om dit programma permanent te integreren in ons onderwijs.