Leerlingen laten zich horen tijdens Kunstweken

Leerlingen laten zich horen tijdens Kunstweken

De leerlingen van klas 7 en 8 lieten van 4 tot en met 15 maart flink van zich horen tijdens de jaarlijkse Kunstweken. Op vrijdag sloten ze af met een festival waarop ouders en andere belangstellenden de creaties konden bewonderen.

Tijdens de Kunstweken hangt op het Novalis College een creatieve sfeer. De oudere leerlingen zijn in die periode op stage of werken in het Nova-gebouw aan examenvoorbereidingen en hun biografieperiode. De jongere leerlingen hebben dan het hoofdgebouw voor zichzelf en leven zich volledig uit in een discipline naar keuze.

Als aftrap vonden er op maandag 4 maart workshops plaats en werden affiches geproduceerd. Daarna speelde een band. Op dinsdag brachten alle leerlingen een inspirerend bezoek aan het Van Abbe Museum. Vanaf woensdag stortten de leerlingen zich op hun kunstdiscipline naar keuze. Dit jaar kon er worden gekozen tussen muziek, video mapping, beeldende kunst (2D en 3D), fotografie, theater, fashion, koken en bewegen. Na een dagelijkse inspiratiesessie in de aula werd er elke dag tot 13.00 uur ijverig gewerkt in groepen die voor deze gelegenheid uit diverse klassen waren samengesteld.

Het mooie van de kunstweken is dat de leerlingen gedurende twee weken zich volledig kunnen bezighouden met één discipline. Dat betekent dat ze dan echt de diepte in gaan en kunstwerken van hoge kwaliteit kunnen maken. Bij fotografie kregen de leerlingen bijvoorbeeld alle tijd om zich te verdiepen in sluitertijd en diafragma, bij video mapping leerden ze hoe je beelden kan projecteren op gebouwen en bij muziek traden de leerlingen in de voetsporen van singer-songwriters.

Het thema van dit jaar luidde: ‘laat je horen!’. De leerlingen werden uitgedaagd om hun eigen mening te laten horen. En dat gebeurde krachtig. Soms was het een mening over een klein thema, zoals huiswerk. Maar ook de grotere actuele thema’s werden niet geschuwd. En zo lieten de leerlingen zich horen over klimaatverandering, oorlog en gelijke rechten en de vleesindustrie.