Werkweek: Kennis maken met elkaar in de natuur

Werkweek: Kennis maken met elkaar in de natuur

In oktober trokken de leerlingen van de 7e en 9e klas er weer een week op uit. Doel: elkaar én de wereld om je heen ontmoeten. Het waren mooie ontdekkingsreizen waarin hard werd samengewerkt en veel werd geleerd. Maar vooral ook een week waarin we elkaar beter leerden kennen!

De werkweken zijn bewust in het najaar gepland. Klassen zijn dan net gestart, soms nieuw of flink gewijzigd, en onder leiding van een nieuwe mentor. Een goed moment om naar elkaar toe te groeien.

Natuur

Elk leerjaar heeft een eigen thema. In de 7e klas is dat natuur. De leerlingen fietsen met de klas over een met zorg uitgestippelde route naar een locatie waar ze in de natuur aan het werk kunnen. Dit jaar bracht de route ze naar de Kempen. In en rondom de dorpen Netersel, Bergeijk, Hapert en Vorstenbosch werd gewerkt op de boerderijen, met IVN-medewerkers gewandeld door de natuur en een excursie gemaakt naar kasteel Heeswijk. Maar natuurlijk werd er ook plezier gemaakt. Zo werd er boerengolf gespeeld tussen de alpaca’s en kon en geknuffeld worden met biggetjes.

Geologie

De leerlingen van klas 9 beleefden een fysiek intensere week tijdens het Geologie-kamp. In Zuid-Limburg werd fietsend en lopend door berg, dal en grotten ervaren hoe woest de wereld kan zijn. Hoogtes werden ook met handen en voeten bedwongen. Tijdens survivals werd geklommen, getokkeld en een vrije val gemaakt.

Ambachtelijk meten

De 10e klas ten slotte bracht het vak wiskunde op een bijzondere wijze in gebruik. Tijdens het landmeetkam brachten ze samenwerkend en met ambachtelijke meetinstrumenten een landschap in kaart

. Met behulp van jalons, prisma’s en theodolieten voerden ze hoek- en hoogtemetingen uit en maakten ze een landkaart, compleet met windroos, schaalverdeling en landschapselementen.

Excursieweek klas 8 en 10

De leerlingen die niet op kamp waren hadden een leuke activiteitenweek.

De havens van Rotterdam werden bezocht en in Amsterdam het  Paleis op de Dam, het Anne Frank Huis en Ons’ Lieve Heer op Solder. De leerlingen van klas 8 gingen naar het Philips museum en met de bus naar het openluchtmuseum in Arnhem. Ook was er tijd voor een teambuildingsactiviteit en een aantal sportieve activiteiten zoals bubbelballen en trampolinespringen.

Het was een geslaagde werkweek.