X
GO

Data en informatie rondom studie- en profielkeuze

Het kiezen van een passende studie of profiel is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden voor een studie en beroep dat veel leerlingen niet weten waar ze moeten beginnen om aan informatie te komen en te ontdekken welke studie bij hen past.

Daarvoor is het belangrijk dat voor dit proces ruim de tijd genomen wordt en de leerling regelmatig actief is om de stappen te zetten om dichter bij een goede studiekeuze te komen.

Op school wordt ook aandacht besteed aan de studiekeuze. Deze taak ligt bij de mentoren die in hier het mentoruur mee aan de slag gaan. De decaan ondersteunt hen hierin.

In de 9e klassen waarbij sprake is van de profielkeuze hebben de decanen lestijd om met de leerlingen te werken aan dit proces.

Daarnaast zal de leerling buiten school ook zelf op ontdekkingstocht moeten gaan en zich oriënteren op-, verkennen van- en moeten verdiepen in studies en beroepen om een knoop door te kunnen hakken. De hulp van ouders/verzorgers is daarbij vaak nodig.

Er wordt geen papieren Open Dagen gids meer uitgegeven. Maar op vele sites, waaronder die van Yubu zijn de data te vinden.
Andere goede sites om de data te vinden van Open Dagen, informatie over studies, studeren en testen zijn:

En op de sites van de instellingen van MBO, HBO en WO vind je ook de Open Dagen van de opleiding van jouw voorkeur.

Open dagen

De open dagen op de verschillende instellingen zijn al begonnen. Meld je hiervoor op tijd aan want ook hier geldt: vol = vol.

Op deze dagen zijn vaak ook workshops of proefcolleges waarvoor je je apart moet aanmelden. Let hier op.

Studie met selectie of numerus fixus?

Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een beperkt aantal plaatsen. Zij kunnen een numerus fixus instellen. Let op: de uiterste aanmelding voor studies met een numerus fixus is op 15 januari! Dit geldt zowel voor HBO en WO opleidingen met een numerus fixus.

Opleidingen kiezen hiervoor als bijv. de arbeidsmarkt beperkt is, er te weinig stageplaatsen zijn etc. Als meer studenten zich aanmelden voor zo’n opleiding dan moet je meedoen aan de selectie door de onderwijsinstelling voor een plek. De selectiecriteria kunnen verschillen per opleiding en universiteit.

Opleidingen kunnen bijvoorbeeld naast eerdere schoolprestaties ook kijken naar motivatie, persoonlijkheid of door te testen op studievaardigheden. Zo wordt de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt. De onderwijsinstelling bepaalt wat de selectiecriteria precies zijn. Er wordt niet meer centraal geloot.

Alle informatie hierover vind je via onderstaande link. Maar laat je ook heel goed informeren op de opleiding van jouw keuze over toelatingseisen. Zeker bij o.a. kunst- en sportopleidingen en University Colleges gelden specifieke toelatingscriteria.

https://www.studiekeuze123.nl/selectie

De StudieKeuzeKrant

Beste leerlingen en ouders/ verzorgers,

Via deze link krijg je toegang tot een handige studiekeuzekrant. Hierin staan artikelen over studiekeuze, open dagen, tips en tools rondom het keuzeproces etc.
Super handig!

Studiekeuze123

Wat is het verschil tussen een hogeschool en universiteit? Wat kost studeren? Hoe werkt de selectieprocedure bij fixusopleidingen? Relevante onderwerpen als je aan de slag gaat met je studiekeuze. Speciaal voor studiekiezers én hun ouders heeft Studiekeuze123 twee digitale magazines gemaakt waarin deze onderwerpen, aangevuld met leuke filmpjes, aan bod komen.

Studiekiezer moet niet altijd luisteren naar zijn ouders
Webinar studiefinanciering

Het webinar is op 26 september 2019. Het webinar geeft antwoord op al uw vragen over studiefinanciering.
Je kunt de uitzending op je computer volgen. Aanmelden met je mailadres is voldoende. Je hoeft verder niets te installeren.

Tijdens het webinar kun je ook vragen stellen. Die beantwoorden we zoveel mogelijk tijdens de uitzending. Lukt dit niet, dan krijg je antwoord per mail.

Meeloopdagen

Het is zeker aan te raden om je in te schrijven voor een of meerdere Meeloopdagen. Doe dit als je je al goed in een studie hebt verdiept, en je wilt echt weten of het daadwerkelijk iets voor je is. Of, wanneer je twijfelt tussen twee of drie studies, of instellingen. Je kunt per jaar maximaal 3 meeloopdagen volgen.

Meeloopdagen zijn altijd door de week. Je moet je hiervoor ook aanmelden bij de instelling. Ook moet je toestemming van school hebben, je moet dit dus ruim op tijd aan te vragen bij leerligzaken. Het is niet toegestaan om een meeloopdag te volgen tijdens een toets- of examenweek. Als je toch een PTA-toets hebt op die dag, moet je ook aan de betreffende docent toestemming vragen en een ander tijdstip afspreken.

Meer informatie over aanmelden, selectieprocedures etc. wordt via de mentor aan de leerlingen verstrekt.

Decanen:

Danielle Stephan (HV) en Ricielle Smits (Vt)

Wil jij misschien gaan studeren in het buitenland?

Neem eens een kijkje op http://www.studyportals.com/

Op deze site vind je een schat aan informatie over (pre) Bachelor- en Masteropleidingen en taalcursussen over heel de wereld.

Voor veel (Engelstalige) studies is het noodzakelijk dat je een test hebt afgelegd om je Engelse taalvaardigheid aan te tonen. De meestgevraagde testen zijn: Cambridge (niveau FCE, maar vaak zelfs CAE), IELTS (vooral UK) en TOEFL (vooral US). Het is belangrijk om vooraf te weten welke test geaccepteerd wordt, dus informeer hiervoor goed bij de gewenste studie.

Het grote voordeel van Cambridge is dat het behaalde certificaat je hele leven lang geldig blijft, terwijl de IELTS en TOEFL slechts twee jaar geldig blijven.

Voor informatie over de verschillende cursussen en testen:

http://www.i-studentglobal.com/learning-english

http://www.cambridgeenglish.org/

http://www.britishcouncil.nl/exam/ielts

http://www.ets.org/toefl/ibt/about

Studie kiezen? Laat jouw ouders je helpen!