X
GO

Decanaat

Op school besteden wij aandacht aan de studiekeuze. Wij vinden dit belangrijk en nemen de tijd om onze leerlingen wegwijs te maken en ze regelmatig actief stappen te laten zetten om zo dichter bij een goede studiekeuze te komen.


Studie- en profielkeuze

Wij zien vaak dat onze leerlingen het lastig vinden om de keuze van een passende studie of profiel te maken. Er zijn zoveel mogelijkheden dat veel leerlingen niet weten waar en hoe ze moeten beginnen om te ontdekken welke richting bij hen past.

De keuze van een studie zien wij als een proces waar een langere periode van ontdekken aan vooraf gaat voordat een leerling kan kiezen. Deze taak begint bij onze mentoren die in het mentoruur aan de slag gaan met het ontdekken van interesses en mogelijkheden. Bij de vakdocenten kunnen onze leerlingen terecht met vragen welke beroepen aansluiten bij hun vak. De decaan ondersteunt onze mentoren en vakdocenten hierin.

In de 9e klassen is sprake van de profielkeuze en hebben de decanen lestijd om met de leerlingen verder te werken aan dit proces. Daarnaast vragen we de leerlingen om buiten onze schoolmuren ook zelf op ontdekkingstocht ze gaan. Zo kunnen zij zich breder oriënteren en verdiepen in studies en beroepen om uiteindelijk tot een voor hen passende richting en keuze te komen. De hulp van ouders/verzorgers is daarbij vaak nodig. Soms vragen we ouders/verzorgers op school om te komen vertellen over hun eigen loopbaan en hoe zij hierin hun keuzes hebben gemaakt. Deze wisselwerking levert vaak boeiende gesprekken en verrassende inzichten.


Open Dagen

Het bezoeken van open dagen is een zeer belangrijk onderdeel van het keuzeproces. Tijdens zulke dagen zie je welke opleidingen een instelling aanbiedt maar ook wat de opleidingen inhouden en wat je er later mee kunt gaan doen. En vergeet vooral niet het ‘proeven’ van de sfeer.

Voor open dagen moet je je ook aanmelden!! Op deze dagen worden vaak proefcolleges of workshops aangeboden waarvoor je je apart moet inschrijven. Let op: deze zitten snel vol, dus wees er snel bij!

Voor opleidingen met een numerus fixus geldt dat de uiterste aanmelddatum al op 15 januari is. Opleidingen met speciale toelatingseisen, zoals theater, dans, film en kunst, verwachten de aanmeldingen zelfs al eerder. Zorg dat je ruim voor die datum naar open dagen en bent geweest zodat je op de hoogte bent van de aanmeldprocedure van de opleiding.

Open dagen vallen meestal in het weekend of avond. Je krijgt voor een open dag vrij van school als je kunt aantonen dat de open dag alleen op een doordeweekse dag valt en niet ook in het weekend of avond.


Meeloopdagen

Wij raden onze leerlingen aan zich in te schrijven voor een of meerdere meeloopdagen. Dit zijn dagen op vervolgopleidingen waarbij je een dag met een klas meeloopt om te ervaren of de opleiding bij jou past. Je mag per schooljaar maximaal drie meeloopdagen volgen. Zorg ervoor dat je een zorgvuldige keuze maakt.

Meeloopdagen zijn altijd tijdens schooldagen. Je moet je hiervoor aanmelden bij de instelling en je moet toestemming van school hebben. Vraag dit ruim op tijd aan bij leerlingzaken. Tijdens een toets- of examenweek krijg je geen verlof. Als je een PTA-toets hebt op die dag, moet je ook aan de betreffende docent toestemming vragen en een ander tijdstip afspreken.


Aanmelden

Let op: aanmelden vóór 1 mei of, bij numerus fixus, uiterlijk 15 januari!

Aankomende studenten moeten zich, uiterlijk op 1 mei, via Studielink aanmelden voor de studie van hun keuze. Zij hebben dan recht op een studiekeuzecheck.

Aanmelding tot en met 1 mei betekent ook recht op toelating tot een andere studie (toelatingsrecht).

Voor een opleiding met een numerus fixus is de uiterste aanmelddatum 15 januari. Wordt een student hiervoor uitgeloot? Dan behoudt hij zijn toelatingsrecht voor andere opleidingen in het hoger onderwijs, alleen wanneer hij zich uiterlijk op 1 mei heeft aangemeld.

Voor meer informatie zie boekje rechts op deze pagina. ‘Belangrijke Data en informatie voor het examenjaar’.


Studeren in het Buitenland

Heb jij de wens om in het buitenland te gaan studeren? Zorg ervoor dat je op tijd begint met het onderzoeken van de mogelijkheden en de eisen die gesteld worden. Onze ervaring is dat veel (Engelstalige) opleidingen in het buitenland vragen dat je een test hebt afgelegd om je Engelse taalvaardigheid aan te tonen.

De meest gevraagde testen zijn: Cambridge (niveau FCE, maar vaak zelfs CAE), IELTS (vooral UK) en TOEFL (vooral US). Het is belangrijk om vooraf te weten welke test geaccepteerd wordt, dus informeer hiervoor goed bij de gewenste studie.

Wist je dat wij op onze school Cambridge aanbieden.

Handige Sites

Goede sites om de data te vinden van open dagen, informatie over studies, studeren en testen zijn:

Filmpje: Studie kiezen? Laat jouw ouders jou helpen!