X
GO

Data en informatie rondom studie- en profielkeuze

Het kiezen van een passende studie of profiel is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden voor een studie en beroep dat veel leerlingen niet weten waar ze moeten beginnen om aan informatie te komen en te ontdekken welke studie bij hen past.

Daarvoor is het belangrijk dat voor dit proces ruim de tijd genomen wordt en de leerling regelmatig actief is om de stappen te zetten om dichter bij een goede studiekeuze te komen.

Op school wordt ook aandacht besteed aan de studiekeuze. Deze taak ligt bij de mentoren die in hier het mentoruur mee aan de slag gaan. De decaan ondersteunt hen hierin.

In de 9e klassen waarbij sprake is van de profielkeuze hebben de decanen lestijd om met de leerlingen te werken aan dit proces.

Daarnaast zal de leerling buiten school ook zelf op ontdekkingstocht moeten gaan en zich oriënteren op-, verkennen van- en moeten verdiepen in studies en beroepen om een knoop door te kunnen hakken. De hulp van ouders/verzorgers is daarbij vaak nodig.

Er wordt geen papieren Open Dagen gids meer uitgegeven. Maar op vele sites, waaronder die van Yubu zijn de data te vinden.
Andere goede sites om de data te vinden van Open Dagen, informatie over studies, studeren en testen zijn:

En op de sites van de instellingen van MBO, HBO en WO vind je ook de Open Dagen van de opleiding van jouw voorkeur.

Meeloopdagen/Proefstuderen

Het is zeker aan te raden om je in te schrijven voor een of meerdere meeloopdagen/proefstudeerdagen. Doe dit als je je al redelijk in een studie hebt verdiept, en je wilt echt weten of het daadwerkelijk iets voor je is. Of, wanneer je twijfelt tussen twee of drie studies of instellingen. Op een meeloop- of proefstudeerdag ontdek je het beste of een studie echt bij je past.

Meeloopdagen zijn altijd door de week. Je moet je hiervoor eerst aanmelden bij de instelling. Voor het bezoeken van meeloopdagen kun je wel vrij vragen. Als je je hebt aangemeld krijg je van de desbetreffende instelling een bevestiging van je inschrijving. Deze kun je, samen met je aanvraag voor verlof, doorsturen naar: absentie@novalis.nl

Het is niet toegestaan om een Meeloop- of proefstudeerdag te volgen tijdens een toets- of examenweek. Als je, buiten de toetsweek, toch een PTA-toetshebt op die dag, moet je ook aan de betreffende docent en de examencommissie toestemming vragen en een inhaalmoment afspreken.

 

Voorlichtingsactiviteiten in de regio

Hieronder vind je data van voorlichtingsactiviteiten in de regio. Deze zijn niet verplicht voor de klassen 11 en 12, maar wel heel erg aan te raden.

 

  • MBO-voorlichtingsavond. Locatie Eckart-college. Damocleslaan 3.
    Maandagavond 9 december 2019. Verplicht voor de klassen 9 vmbo-t, maar voor geïnteresseerde examenkandidaat ook toegankelijk. Vooraf aanmelden verplicht, meer informatie via decaan vmbo-t. 

 

  • Onderwijsbeurs Zuid. Beursgebouw Eindhoven Vrijdag 27 september en zaterdag 28 september

Aanmelden kan gratis via

www.onderwijsbeurszuid.nl/nl/de-beurs

 

  • De buitenlandbeurs Jaarbeurs Utrecht. 22 & 23 november 2019

Aanmelden kan gratis via

www.buitenlandbeurs.nl/nl

 

  • Fontys voorlichtingsavond Locatie Fontys Rachelsmolen.

Woensdagavond 23 oktober 2019

http://www.voorlichtingsavondeneindhoven.nl

 

  • HBO voorlichtingsavonden. Locatie Stedelijk College  Henegouwenlaan 2

Dinsdagavond 5 - en donderdagavond 7 november 2019  

http://www.voorlichtingsavondeneindhoven.nl

 

  • WO voorlichtingsavonden. Locatie Stedelijk College  Henegouwenlaan 2. Dinsdagavond 26- en donderdagavond 27 november 2019.  

Inschrijvingslink volgt nog.

 

  • Beroepen en Bedrijvenmarkt. Locatie Eckart-college. Damocleslaan 3. Maandagavond 17 februari. Verplicht voor de klassen 9 maar eventueel voor een enkele geïnteresseerde examenkandidaat ook toegankelijk. Informatie komt in Nieuwsbericht. 
Open dagen

Het bezoeken van open dagen is een zeer belangrijk onderdeel van het keuzeproces. Je ziet op zo’n dag welke opleidingen een instelling aanbiedt, je kunt veel informatie van verschillende studies inwinnen en de sfeer een beetje proeven.

Voor open dagen moet je je ook aanmelden!! Op deze dagen worden ook vaak proefcolleges of workshops aangeboden waarvoor je je ook apart moet inschrijven. Let op: deze zitten snel vol dus wees er snel bij!

Voor opleidingen met een numerus fixus geldt dat de uiterste aanmelddatum al op uiterlijk 15 januari is. Voor opleidingen met speciale toelatingseisen, zoals theater-, dans-, film- en kunstopleidingen zijn de aanmeldingen zelfs al eerder. Zorg dat je dus ruim voor die datum naar open dagen en meeloopdagen bent geweest en op de hoogte bent van de aanmeldprocedure van de opleiding.

Open Dagen vallen meestal in het weekend of avond. Je krijgt voor een open dag alleen vrij van school als je kunt aantonen dat de open dag alleen op een doordeweekse dag valt en niet ook in het weekend of avond. School gaat voor bijbaantjes en sportwedstrijden, dus dat is geen reden voor verlof.

Goede sites om de data te vinden van open dagen, informatie over studies, studeren en testen zijn:

www.studiekeuze123.nl

www.yubu.nl

www.studeermeteenplan.nl

Via Yubu heb je ook gratis toegang tot de Keuzegids, waarin de kwaliteit van de verschillende opleidingen wordt vergeleken.

 

Hieronder ook de open dagen van het MBO, HBO en WO!

Open dagen MBO

Open dagen HBO

Open dagen WO

En kijk op de site van de instelling, voor de meest actuele informatie over de opendag.

Aanmelding bij een studie

Let op: aanmelden vóór 1 mei 2020 of, bij numerus fixus, uiterlijk 15 januari 2020!

Aankomend studenten moeten zich, uiterlijk op 1 mei 2020via Studielink aanmelden voor de studie van hun keuze. Zij hebben dan recht op een studiekeuzecheck.

Aanmelding tot en met 1 mei betekent ook recht op toelating tot een andere studie (toelatingsrecht).

Voor een opleiding met een numerus fixus  is de uiterste aanmelddatum 15 januari 2020. Wordt een student hiervoor uitgeloot? Dan behoudt hij zijn toelatingsrecht voor andere opleidingen in het hoger onderwijs alleen als hij zich uiterlijk op 1 mei heeft aangemeld.

Voor meer informatie zie boekje rechts op deze pagina. ‘Belangrijke Data en informatie voor het examenjaar 2019-2020’

De StudieKeuzeKrant

Beste leerlingen en ouders/ verzorgers,

Via deze link krijg je toegang tot een handige studiekeuzekrant. Hierin staan artikelen over studiekeuze, open dagen, tips en tools rondom het keuzeproces etc.
Super handig!

Studiekeuze123

Wat is het verschil tussen een hogeschool en universiteit? Wat kost studeren? Hoe werkt de selectieprocedure bij fixusopleidingen? Relevante onderwerpen als je aan de slag gaat met je studiekeuze. Speciaal voor studiekiezers én hun ouders heeft Studiekeuze123 twee digitale magazines gemaakt waarin deze onderwerpen, aangevuld met leuke filmpjes, aan bod komen.

Studiekiezer moet niet altijd luisteren naar zijn ouders
Webinar studiefinanciering

Het webinar is op 26 september 2019. Het webinar geeft antwoord op al uw vragen over studiefinanciering.
Je kunt de uitzending op je computer volgen. Aanmelden met je mailadres is voldoende. Je hoeft verder niets te installeren.

Tijdens het webinar kun je ook vragen stellen. Die beantwoorden we zoveel mogelijk tijdens de uitzending. Lukt dit niet, dan krijg je antwoord per mail.

Meeloopdagen

Het is zeker aan te raden om je in te schrijven voor een of meerdere Meeloopdagen. Doe dit als je je al goed in een studie hebt verdiept, en je wilt echt weten of het daadwerkelijk iets voor je is. Of, wanneer je twijfelt tussen twee of drie studies, of instellingen. Je kunt per jaar maximaal 3 meeloopdagen volgen.

Meeloopdagen zijn altijd door de week. Je moet je hiervoor ook aanmelden bij de instelling. Ook moet je toestemming van school hebben, je moet dit dus ruim op tijd aan te vragen bij leerligzaken. Het is niet toegestaan om een meeloopdag te volgen tijdens een toets- of examenweek. Als je toch een PTA-toets hebt op die dag, moet je ook aan de betreffende docent toestemming vragen en een ander tijdstip afspreken.

Meer informatie over aanmelden, selectieprocedures etc. wordt via de mentor aan de leerlingen verstrekt.

Decanen:

Danielle Stephan (HV) en Ricielle Smits (Vt)

Wil jij misschien gaan studeren in het buitenland?

Neem eens een kijkje op http://www.studyportals.com/

Op deze site vind je een schat aan informatie over (pre) Bachelor- en Masteropleidingen en taalcursussen over heel de wereld.

Voor veel (Engelstalige) studies is het noodzakelijk dat je een test hebt afgelegd om je Engelse taalvaardigheid aan te tonen. De meestgevraagde testen zijn: Cambridge (niveau FCE, maar vaak zelfs CAE), IELTS (vooral UK) en TOEFL (vooral US). Het is belangrijk om vooraf te weten welke test geaccepteerd wordt, dus informeer hiervoor goed bij de gewenste studie.

Het grote voordeel van Cambridge is dat het behaalde certificaat je hele leven lang geldig blijft, terwijl de IELTS en TOEFL slechts twee jaar geldig blijven.

Voor informatie over de verschillende cursussen en testen:

http://www.i-studentglobal.com/learning-english

http://www.cambridgeenglish.org/

http://www.britishcouncil.nl/exam/ielts

http://www.ets.org/toefl/ibt/about

Filmpje: Studie kiezen? Laat jouw ouders jou helpen!