X
GO

Net geen Vakkanjer-hoofdprijs voor Stay Healthy

Geplaatst op:

Ze grepen op 11 juni net naast de hoofdprijs. Maar Elise, Romi, Rosa en Lorianne uit 8A mogen trots terugkijken op hun deelname aan de Vakkanjer Explorer Competitie 2019-2020. Ze wisten als enige team uit Noord-Brabant door te dringen tot de finale. Volgend jaar krijgen ze een nieuwe kans.

Voor wie het heeft gemist: het kwartet ontwikkelde als Team Stay Healthy een uitvinding met de naam ‘steuntje in de rug’. Dit is een ruggensteun die gekoppeld kan worden aan een rollator en de gebruiker stimuleert om rechtop te lopen. De uitvinding was goed voor één van de acht finaleplaatsen.

Normaal gesproken is de Vakkanjer Finale een groots evenement. Dit jaar werd door het coronavirus gekozen voor een livestream uitzending. Vanuit hun eigen school maakten de finalisten kennis met elkaar en elkaars uitvinding. Gedurende een uur werd de spanning flink opgevoerd. Maar toen bleek dat de balrandommizzer uit Hoofddorp er met de wisseltrofee vandoor mocht gaan.

Bij deze uitvinding krijgen spelende kinderen als uit een soort kauwgomballenautomaat telkens een willekeurige bal toegeworpen. De tweede prijs was voor een recycle prullenbak met spaarsysteem van scholieren uit Venray en het brons ging naar een robotwagen uit Veenendaal.

De uitzending van de finale – met pitch van de leerlingen – kun je hier bekijken. Ook maakte de organisatie een leuke aftermovie.

Docent Truus Weesjes blikt namens het Novalis College trots terug op de deelname. De Vakkanjer Challenge is namelijk een prestigieuze wedstrijd waaraan landelijk meer dan tienduizend scholieren deelnemen. De Challenge kent vier competities, waarvan Scout, Explorer en Pioneer openstaan voor vmbo-scholieren.

Afgelopen jaar nam het Novalis College voor het eerst deel aan de Scout-competitie voor eerstejaars vmbo-leerlingen. Dit jaar leverde de eerste deelname aan de Explorer-competitie voor tweedejaars leerlingen direct een finaleplaats op. En volgend jaar strijdt het Novalis College mee op alle drie de vmbo-fronten. Elise, Romi, Rosa en Lorianne krijgen dan in de Pioneer-competitie dus een nieuwe kans!

De Vakkanjer Challenge heeft overigens elk jaar een nieuwe opdrachtgever. Afgelopen editie was dat de Johan Cruyff Foundation. En komend jaar is dat het Wereld Natuur Fonds. Alle deelnemers worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken om het toenemend aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen.

Meer weten? Alles over de Vakkanjer Challenge staat hier: vakkanjers.nl.

| Terug

Archief