X
GO

Blog: Nog acht weken en dan………Waldorf100!

Geplaatst op:

Nog even en dan is het zover. Op 28 oktober vieren de vier vrije scholen in de regio Eindhoven-Helmond in het Parktheater het 100-jarig bestaan van het wereldwijde vrijeschoolonderwijs. Via deze blog houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. Ditmaal over een sprookjestheater en een 1000-koppig koor…

In 1919 werd de eerste Waldorfschool opgericht in Stuttgart. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 1200 vrijescholen in meer dan tachtig landen. En het worden er alsmaar meer. En al die scholen staan dit jaar stil bij het jubileum. Onder de noemer Waldorf100! waren er al festivals van Buenos Aires tot Bangkok en van Pretoria tot Calgary. En op 28 oktober doen dan ook de vier scholen in onze regio een feestelijke duit in de zak. Om het programma rond te krijgen wordt hard samengewerkt tussen leraren van het Novalis College, De Vrije School Brabant, Vrijeschool Peelland en Vrijeschool De Regenboog.

Op die bijzondere dag zullen meer dan 1300 leerlingen van de vier vrijescholen uit onze omgeving het Parktheater in Eindhoven  bezoeken.  Kleuters, basisschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet onderwijs. En voor al die bezoekers komt er een feestelijk programma. De kleuters – en de basisschoolleerlingen van klas 1 en 2 – worden in de Kameleonzaal van het Parktheater getrakteerd op een toneelvoorstelling van Anke Engels. Zij is oud-leerling van de vrijeschool in Eindhoven en inmiddels als professioneel actrice verbonden aan Het Kleine Theater in Amsterdam. Omdat er meer dan 400 toeschouwertjes worden verwacht, zal Anke met haar collega’s de voorstelling driemaal spelen.

Voor de wat oudere kinderen worden allerlei workshops georganiseerd. Daarover in een volgende blog meer. Want veel boeiender is het om te vertellen dat al deze kinderen – van klas 3 (groep 5) tot en met klas 12 – gezamenlijk een megakoor zullen vormen. Onder leiding van een professioneel dirigent zal er eerst wat geoefend worden. Maar daarna zullen maar liefst 1000 stemmen als klokken klinken in de grote zaal.

Tenslotte: wie nu het Novalis College bezoekt zal verrast worden door een enorme wereldkaart vol ansichtkaarten van over de gehele wereld. Elke vrije school in de wereld heeft namelijk een doos met kaarten ontvangen – met voorgedrukte adressen van andere vrijescholen – om deze naar elkaar te versturen. De afgelopen jaren zijn er postkaarten met het logo Waldorf-100 de hele wereld rondgegaan. Een deel daarvan hangt op onze wereldkaart. Kom gerust langs om deze bonte verzameling te aanschouwen!

Kortom: een groot feest ligt in het verschiet. De komende weken verschijnt op deze plek regelmatig een nieuwe blog.

Maar voor wie niet wachten kan: op internet is erg veel informatie te vinden over Waldorf100! en de wereldwijde feestelijkheden. Kijk bijvoorbeeld hier (https://www.youtube.com/watch?v=rdObwR2Jrq8)  deze mooie – en Nederlands ondertitelde – film Waldorf100 The Movie!

 

| Terug

Archief