X
GO

Bouw uitbreiding gestart

Jarenlang hebben we ernaar uitgekeken. En nu is het eindelijk zo ver! Op maandag 5 oktober startte de bouw van de uitbreiding van het Novalis College. Via deze blog houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de bouw. Aan het woord komen docenten, ouders, leerlingen, architecten en aannemers. Vragen? Stel ze via post@novalis.nl

Blog 3: 30 oktober: Fundering gelegd

Het is herfst. En dit jaar zijn het niet alleen de paddenstoelen die de grond uitschieten. Ook op het bouwterrein van het paviljoen gaat het hard.

Uitvoerder John Kimenai van Peters Bouw en Onderhoud is een tevreden man. De werkzaamheden liggen op schema. Zojuist is 68 vierkante meter aan beton als fundering gelegd. En tijdens ons gesprek op deze regenachtige vrijdag worden de puntjes op de i gezet.
Volgende week wordt de vloer van de begane grond gelegd. Daarna begint het ‘lijmen’ omhoog. Ook komt er dan een riolering. Nog steeds is het schema dat het hoogste punt in januari wordt bereikt.


Regen, wind en Corona

Klagen staat niet in het woordenboek van de uitvoerder. Maar desgevraagd wil hij best iets vertellen over de uitdagingen die de bouwers nu moeten doorstaan. “In deze fase werken we veelal onbeschut. En juist nu hebben we veel regen gehad. Dat is geen voordeel. Maar we werken door, met weer en wind.”
Een enkele keer is er een medewerker die verkoudheidsklachten heeft. Logisch. Maar van Covid-19-besmettingen is gelukkig geen sprake. Overigens weet de uitvoerder wel te vertellen dat er bij enkele toeleveringsbedrijven wat meer ziekmeldingen zijn dan gebruikelijk. Maar daarvan ondervond de bouw van het Novalis-paviljoen nog geen hinder.


Petje af voor werkplaats Novalis

Inmiddels begint er ook wat interactie te komen tussen de bouwers en de Novalis-leerlingen en leraren. Geregeld staan er nieuwsgierige aagjes bij het hek. En die nieuwsgierigheid is wederzijds. John: “We moesten eens in het gebouw zijn voor een aansluiting. En toen hebben we wel even onze ogen uitgekeken. We zagen het handwerklokaal met een echte zaagmachine en een heuse lasapparaat. En de smederij. Als bouwer word je daar heel blij van! Een school waar nog zoveel aandacht is voor het werken met handen. Dat heb ik nog niet vaak gezien. En ik juich dat toe!”


 

Blog 2: 15 oktober: Getrapt paviljoen met natuurlijke uitstraling

Er is inmiddels volop beweging op het bouwterrein naast het Novalis College. Er zijn kleine tijdelijke kantoortjes/ lunchruimtes voor de bouwers neergezet, er is een opslagruimte voor gereedschap en materialen gebouwd en er staan containers voor het afval. En terwijl graafmachines gestaag graven, rijst de vraag: ‘wat komt er nu eigenlijk?’ ’ In deze blog lichten we een tipje van de sluier op.

Het antwoord op onze prangende vraag komt van Erik Simonse van het architectenbureau Dhondt, het brein achter de nieuwbouw. Hij vertelt dat de uitbreiding is vormgegeven als een paviljoen, een gebouw dat bij het hoofdgebouw hoort. “Dat komt tot uiting in de schaal”, licht hij toe. “De huidige school is stukken groter dan het nieuwe broertje. En hoger. De uitbreiding krijgt slechts twee bouwlagen en de vormgeving van de massa is lang en laag. Aan de zijde van de Sterrenlaan is de massa getrapt. Hierdoor wordt de nieuwbouw visueel nog verder verkleind én ontstaat er een dakterras op de eerste verdieping.”


Natuurlijke uitstraling

Toch valt de spreekwoordelijke appel straks niet ver van de boom, verwacht de architect. “Er komen oranje accenten die een link leggen met de kleurstelling van de huidige school. En ook qua materiaalgebruik is er afstemming. Zo worden de gevels voorzien van houten stroken. Dat levert een natuurlijke uitstraling op. En zo kan de nieuwbouw straks mooi worden opgenomen in de nog aan te leggen schooltuin.”


14 lokalen

Uiteraard bent u ook benieuwd naar de cijfers. En die geeft Erik Simonse: “De bruto inhoud bedraagt straks 4944 kubieke meter. Als we het over vloeroppervlak hebben, dan is dat 655 vierkante meter voor de begane grond en 621 vierkante meter voor de eerste verdieping. Bruto. Vloeren, dak en gevels zijn in die getallen meegenomen.” Uiteraard zijn dit niet de getallen waar het om gaat. We willen les geven. En dat kan straks in veertien lokalen, die in grootte variëren van 30 tot 57 vierkante meter. Op de begane grond zijn de vier grootste lokalen voorzien van paneelwanden. En dat betekent dat we er desgewenst twee enorme lokalen van kunnen maken van elk 110 vierkante meter. Ideaal dus voor als we examens afnemen of collegeachtig onderwijs willen verzorgen!


Toekomstig onderwijs

Het paviljoen kent nog meer verrassingen. Er zal veel ruimte worden ingericht voor werkplekken voor de leerlingen. Hier kunnen ze, zelfstandig of in kleine groepjes, samenwerken aan opdrachten en projecten. Dit maakt allerlei nieuwe onderwijsvormen mogelijk. En dat maakt de nieuwsbouw meteen toekomstbestendig.

Over de toekomst gesproken: het gebouw is zo vormgegeven dat het beschikt over dragende buitenwanden en één lange dragende binnenwand. Daardoor is de indeling vrij eenvoudig te wijzigen, mocht de toekomst daarom vragen. En uiteraard is er ook op het gebied van de materiaalkeuze naar de toekomst gekeken: duurzaam en met lange levensduur. Het gevelhout komt uit duurzaam beheerde bossen. Het isolatiemateriaal, de systeemplafonds en de buitenkozijnen zijn recyclebaar. En het dak wordt bijna geheel bedekt met zonnepanelen.


 

Blog 1: 5 oktober:Een veilig en duurzaam begin

Bouwen betekent dat je soms eerst iets moet afbreken. Als leraren weten we daar alles van. Maar die uitspraak geldt ook voor de bouwwereld. Op de plek waar de nieuwbouw komt, worden komende dagen allereerst alle struiken en bomen verwijderd. Daarna beginnen graafwerkzaamheden. Er is een gat met een diepte van één meter diep nodig om het fundament te leggen.

“Natuurlijk staat veiligheid voorop, zeker als je bouwt in de buurt van een school”, vertelt projectleider Erwin Vrijhoeven van Peters Bouw en Onderhoud, het bedrijf dat de nieuwbouw realiseert. “Op maandag 5 oktober hebben we daarom hekwerken geplaatst om de bouwlocatie af te sluiten. En een veilig pad naar de noodgebouwen aangelegd voor leraren en leerlingen. Daardoor kunnen we op woensdag 7 oktober veilig beginnen met graven. Maandag 12 oktober leggen we het fundament van beton met ijzer.”

Er wordt getracht zoveel mogelijk duurzaam te werken. Het beton is bijvoorbeeld vervaardigd uit gerecycled materiaal. En ook de gekapte bomen krijgen een nieuw ‘leven’. De stammen worden bewaard om later te worden verwerkt in de nieuwe tuin van de school.
Vanaf volgende week gaan de werkzaamheden snel. Medio november gaan we voor het eerst de hoogte in. En de verwachting is dat begin januari het hoogste punt wordt bereikt. Het gebouw is gereed in de zomer van 2021 en kan naar verwachting volgend scholjaar in gebruik worden genomen.

In komende blogs vertellen we nog van alles over de voortgang, de vormgeving en de bijzondere kenmerken van het gebouw. Maar het is vast nu al leuk om te weten dat het een heel bijzonder gebouw wordt, met een houten gevelafwerking. Bovendien krijgt het gebouw een dakterras en is het voorzien van lokalen met verschuifbare wanden.

Uiteraard zal de bouw de komende maanden – naast hooggespannen verwachtingen – ook wel eens voor overlast zorgen. De bouwers doen echter wel hun uiterste best om het onderwijs niet te verstoren. De radio blijft bijvoorbeeld uit!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Presentatie december 2019.


De architect aan het woord
Het huidige gebouw van het Novalis College is een alzijdig, expressief gebouw met een geheel eigen architectuurstijl. Het uitbreiden van dit gebouw is hierdoor niet eenvoudig. Vandaar dat de nieuwbouw als een zelfstandig gebouw is ontworpen, met een eigen, ingetogen architectuur.
De nieuwbouw, die veel kleiner is dan de huidige school, heeft een heldere, robuuste massaopbouw. Door te kiezen voor een houten gevelafwerking, onderscheidt de nieuwbouw zich ook qua materiaal duidelijk van het bestaande gebouw.
De constructie van de nieuwbouw is zo gemaakt, dat alle tussenwanden niet dragend zijn en in de toekomst verplaatst of verwijderd kunnen worden. De lay-out heeft een gang in het midden met aan weerszijden lokalen.
Op de kop bevinden zich de voorzieningen. Door te schuiven in de plattegrond, is op verschillende plekken ruimte gemaakt voor werkplekken waar leerlingen zelfstandig kunnen werken.
Tevens is hierdoor variatie in lokaalgrootte ontstaan, waardoor de verschillende lokalen op verschillende wijze ingezet kunnen worden. Op de verdieping bevindt zich een buitenterras, dat gebruikt kan worden door de leerlingen. Door de verdiepingshoge ramen en grote puien dringt daglicht diep in het gebouw door.


Waarom deze uitbreiding?
De school is gegroeid in leerlingenaantallen. Om de leerlingen op te kunnen vangen zijn destijds tijdelijke units bij het gebouw geplaatst. Deze units worden nu vervangen door een vast bijgebouw.


Wanneer vindt de uitbreiding plaats?
Start bouw september 2020 Oplevering / bouwwerkzaamheden gereed september 2021

Voordat we starten met de bouw organiseren we een informatiebijeenkomst over de bouwplaatsinrichting, het bouwproces en de aanvoer van bouwmaterialen. Deze informatiebijeenkomst zal naar verwachting plaatsvinden in augustus of september 2020.Wat zijn de wijzigingen t.o.v. de presentatie van december 2019?
1. Op advies van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (voorheen de welstandscommissie) is de positie en de uitstraling van het gebouw gewijzigd. Ten opzichte van de vorige keer is de nieuwbouw licht verdraaid waardoor er tussen de bestaande school en de nieuwbouw meer geborgenheid ontstaat. De nieuwbouw komt meer in het groen te staan, voor de school is ruimte voor een sportveldje en de parkeerplaatsen worden omsloten door begroeiing. Van de nieuwbouw laat de architect een kloekere variant zien zonder strips en zonder lobben, waarin het balkon doorloopt op de kopgevel en de entree duidelijker aanwezig is.

2. Voor Pluryn zal een nieuwe inrit aan de Damocleslaan gerealiseerd worden. Pluryn krijgt daarmee een eigen inrit waardoor verkeersstromen van Novalis en Pluryn worden gescheiden. Dit is overzichtelijker en veiliger voor de leerlingen.Vragen en opmerkingen
Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u ons bellen of mailen.
Onze contactgegevens zijn: post@novalis.nl of 040 - 2969310 (momenteel slecht bereikbaar i.v.m. het corona-virus) .Wij houden u vervolgens op de hoogte via deze website over de reacties die we hebben ontvangen.

 

 

 

 
 


 


- Download in pdf formaat:
Plattegrond situatie technisch ontwerp.
Plattegrond situatie nieuw technisch ontwerp.
Ontwerp.